Lämmin kiitos vierailustanne Kuopionlahdella – maakunnan sykkivässä sydämessä!

Kuopionlahdella otetaan kaikki irti savolaisesta synergiasta, Kuopion Musiikkikeskus, neljä taidealan oppilaitosta ja Kuopion kaupunginorkesteri saavat maakunnan musiikin sydämen sykkimään.

Kuopion Musiikkikeskus kokoaa kattonsa alle Kuopion konservatorion, Savonia-ammattikorkeakoulun musiikin ja tanssin sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön. Musiikkikeskuksen Konserttisali on Kuopion kaupunginorkesterin kotisali. Kuopion luovien alojen, ilmaisutaidon, musiikin ja tanssin lukio Lumit sijaitsee aivan naapurissa. Oppilaitokset tarjoavat korkeatasoista musiikkialan koulutusta vauvaikäisistä korkea-asteen opintoihin saakka.

Savolaista synergiaa – taiteen toimijat samoilla kulmilla (pdf)

Kuopionlahden taiteen toimijat

Kuopion konservatorio

Kuopion konservatorio tarjoaa taiteen perusopetusta musiikissa ja tanssissa. Oppilaita on noin 2500. Ammatillisella toisella asteella opiskelee noin 60 tulevaa muusikkoa ja musiikkiteknologia. Kuopion lisäksi toimipisteitä on viidessä pohjoissavolaisessa kunnassa. Musiikin ja tanssin opintoja on tarjolla myös avoimessa konservatoriossa.

Kuopion konservatorio

Savonia-ammattikorkeakoulu, musiikki ja tanssi

Savonia-ammattikorkeakoulussa voi opiskella musiikkipedagogiksi (AMK) ja tanssinopettajaksi (AMK) sekä suorittaa taidepedagogiikan YAMK-tutkinnon. Päätoimisia opiskelijoita on noin 191. MusiTa-harjoituskoulussa musiikkipedagogiopiskelijat toimivat harjoituskoulun opettajina ohjaavan opettajansa/lehtorinsa johdolla.

Savonia ammattikorkeakoulu, musiikki ja tanssi

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Kuopion yksikkö

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö kouluttaa musiikin ammattilaisia Suomen kirkkoihin. Kuopion yksikön kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmässä on noin 70 opiskelijaa. Kuopion yksikössä voi suorittaa musiikin kandidaatin ja musiikin maisterin tutkinnot.

Sibelius-Akatemia

Kuopion taidelukio Lumit

Taidelukio Lumit on noin 600 opiskelijan kaupunkilukio. Lukio aloitti lukuvuoden elokuussa 2022 uudessa, upeassa koulurakennuksessa keskeisellä paikalla Musiikkikeskuksen vieressä. Kuopion taidelukio Lumitissa on neljä linjaa: yleislinja, musiikkilinja, tanssilinja ja ilmaisutaitolinja.

Kuopion taidelukio Lumit

Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion kaupunginorkesteri, Itä-Suomen suurin sinfoniaorkesteri, jatkaa yli satavuotista kuopiolaista orkesteriperinnettä palvellen samalla koko maakuntaa. Kuopion kaupunginorkesterin kotisali on loistavasta akustiikastaan tunnettu Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali, jossa suurin osa orkesterin konserteista toteutetaan. Orkesterissa on 44 muusikkoa, jotka edustavat yli 10 kansallisuutta.

Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion Musiikkikeskus

Kuopion Musiikkikeskus kuuluu Suomen konsertti- ja kongressitalojen eliittiin, mutta on myös paljon muutakin. Huolehtivan emolinnun tavoin se levittää suojaavat siipensä kuopiolaisen musiikkielämän ylle, tarjoten kodin Kuopion kaupunginorkesterille ja lainaten suojaansa lukuisille kiitollisille vierailijoille vuosittain. Lisäksi talon suojissa opiskelee tulevia musiikin ja tanssin ammattilaisia, jotka omalta osaltaan takaavat sen, että talo elää ajan hermolla nuorekkaana käymättä mieleltään vanhaksi.

Kuopion Musiikkikeskus