Tutustu soittamiseen tai laulamiseen musiikin valmentavissa opinnoissa!

Musiikin valmentavat opinnot on tarkoitettu n. 5–10-vuotiaille lapsille, joita kiinnostaa soittimeen tai laulamiseen tutustuminen. Opetusta annetaan pääasiassa pienryhmässä. Opinnot toimivat ikään kuin siltana musiikkileikkikoulun ja instrumenttiopintojen välillä: oppilas voi hakeutua musiikin valmentaviin opintoihin ennen musiikin perusopintoihin siirtymistä. Valmentavat opinnot ovat osa taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän musiikin varhaisiän opintoja.

Oppilas voi valita osallistuvansa joko valmentavaan instrumenttiopetukseen 2–3 oppilaan pienryhmässä, musiikki- ja kantelepajaopetukseen 6–10 oppilaan ryhmässä, tai kuoroihin. Oppilaaksi ottaminen tehdään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ryhmien koko määräytyy opetusmuodon, oppilaiden iän, instrumentien ja ryhmän työskentelytavan mukaan. Kunkin lukuvuoden instrumenttivalikoima on nähtävissä hakuaikana hakulomakkeella.

Opintoihin ilmoittautuminen

Nykyiset Kuopion konservatorion muskari-, musiikkipaja-, alkulaulu- ja kuoro-oppilaat ilmoittautuvat musiikin valmentaviin opintoihin Kuopion konservatorion Wilman kautta jatkoilmoittautumisaikana.

Uudet oppilaat ilmoittautuvat musiikin valmentaviin opintoihin hakuaikana. Musiikin valmentaviin opintoihin ei ole oppilasvalintaa, vaan oppilaat otetaan ryhmiin ilmoittautumisjärjestyksessä.

Opinnot

Alkusoitto 5–8-vuotiaat

 • 30–45 min. kerran viikossa yhden lukuvuoden ajan
 • 2–3 oppilaan pienryhmäopetusta valitussa soittimessa
 • suositellaan valittavaksi tavallisen muskariryhmän lisänä
 • lainasoitin sisältyy lukukausimaksuun

Alkusoitossa lapsi saa soitinopetusta 2–3 oppilaan pienryhmässä yhden vuoden ajan. Soitinvalikoima vaihtelee vuosittain ja paikkakunnittain (esim. piano, viulu, alttoviulu, sello, kitara, harmonikka, trumpetti, huilu). Pienryhmätunnilla lapsi saa mahdollisuuden kokeilla soittoharrastusta ennen klassisen tai rytmimusiikin perusopintoja. Lapsi oppii soittamisen alkeita ja työskentelytapoja sekä saa vahvistusta tulevalle soitinvalinnalleen.

Soitinkaruselli 6–8-vuotiaat

 • 30–60min. kerran viikossa
 • 2–3 oppilaan pienryhmäopetusta useassa eri soittimessa yhden lukuvuoden ajan
 • 6–8v. kiharakaruselli (kitara, kantele, harmonikka)
 • 6–8v. jousikaruselli (viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso)
 • 7–8v. bändikaruselli (koskettimet, rummut, sähkökitara / sähköbasso)
 • myös muut soitinyhdistelmät mahdollisia
 • lainasoitin sisältyy lukukausimaksuun

Soitinkarusellissa lapsi saa soitinopetusta tietyn soitinryhmän soittimissa yhden lukuvuoden ajan. Lapsi tutustuu kuhunkin soittimeen 3–4 viikon ajan, jonka jälkeen soitin vaihtuu. Kotiharjoittelua varten lapsi saa vuorossa olevan soittimen lainaan. Vanhempien toivotaan olevan mukana tunneilla. Opetus alkaa, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi ryhmän muodostamiseen. Soitinkaruselli on mainio tapa kokeilla soittoharrastusta ennen klassisen tai rytmimusiikin perusopintoja. Lapsi oppii soittamisen alkeita eri soittimissa sekä saa vahvistusta tulevalle soitinvalinnalleen.

Musiikkipajat 7–8-vuotiaat

 • 45–60min. kerran viikossa
 • 7–8v. musiikkipaja
 • 7–8v. kantele-ukulelemusiikkipaja

Musiikkipajoissa tutustutaan eri soittimiin ja perehdytään musiikin teorian alkeisiin. Pajoissa lauletaan, leikitään, musisoidaan ja käytetään monipuolisesti eri työtapoja. Musiikkipajaan voi tulla oppilaaksi vaikkei ole ollut aikaisemmin musiikkileikkikouluryhmässä. Pajoihin voivat osallistua myös jo instrumenttiopinnot aloittaneet oppilaat.

Lapsikuoro 6–9-vuotiaat

 • 60min. kerran viikossa
 • 6–9-vuotiaille

Kuorossa lauletaan tuttuja ja uudempiakin lastenlauluja, leikkiä unohtamatta. Laulun lisäksi kuorossa käytetään rytmiikkaa musiikin sykettä tukemaan ja soitetaan muskarista tuttuja rytmisoittimia. Kuoro esiintyy muutamia kertoja lukuvuodessa.

Alkulaulu 6–10-vuotiaat

 • 30–45 min. kerran viikossa
 • 2–3 oppilaan pienryhmäopetusta yhden tai kahden lukuvuoden ajan

Alkulaulussa lapsi saa laulunopetusta kahden tai kolmen oppilaan pienryhmässä yhden tai kahden lukuvuoden ajan. Oma lauluääni on hieno ”instrumentti”, jota kannattaa kehittää jo lapsena. Alkulaulussa kehitetään monipuolisesti omaa lauluääntä ja musiikillista ilmaisua, opetellaan uusia lauluja ja monenlaisia musiikkitaitoja. Alkulaulu on hyvä mahdollisuus tutustua yksinlaulun harrastamiseen. Alkulaulussa oppilas saa valmiuksia myös laulunopiskeluun musiikin perusopinnoissa. Opetus alkaa, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi ryhmän muodostamiseen.

Kuoro 9–12-vuotiaat

 • 60min. kerran viikossa
 • 9–12-vuotiaille

Kuorossa saat nauttia laulamisesta ja kehittää laulutaitojasi yhdessä laulukavereittesi kanssa. Pääset kehittämään omaa lauluääntäsi ja oppimaan uusia lauluja sekä musiikkitaitoja, ilmaisua ja esiintymistä.

Kuoron koko voi vaihdella ilmoittautujien määrän mukaan. Kuoro on avoin kaikille. Se voi olla jatkona lapsikuorolle ja alkulaulle tai toimia yhteismusisointiryhmänä perusopetuksen laulajille ja soittajille. Voit myös osallistua kuoroon, vaikka et olisi harrastanut musiikkia aikaisemmin.